Als Irak meewerkt krijgen terugkeerders veel geld

Vrijdag 22 juni, update vluchtelingen tentenkamp

 

Irak krijgt van Nederland 5,5 miljoen euro als het land meewerkt aan gedwongen terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dit geld is voor huisvesting, zorg en scholing voor terugkeerders. Werkt Irak niet mee, dan gaat het niet door. Gisteren liet de Iraakse minister van immigratie S. Duski, op bezoek in Nederland, al weten voorlopig niet mee te werken aan het verstrekken van reisdocumenten voor gedwongen terugkeer.

 

Volgens Leers echter, wordt hierover in september verder gepraat als hij Bagdad bezoekt, een stad die volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken niet veilig genoeg is voor bezoek van Nederlandse Kamerleden.

Volgens Vluchtelingenwerk staat in een recent VN-rapport dat in een aantal provincies in Irak het ‘geweldsniveau’ erg hoog is en er 3 tot 400 burgerslachtoffers per maand vallen, zo zei Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk Nederland deze week op NOS-radio. Volgens deze organisatie mag  pas sprake zijn van terugkeer als het ‘echt veilig’ is  Ook de UNHCR meent dat Bagdad en andere gebieden niet veilig zijn.

Volgens de minister kunnen gezinnen met twee kinderen die terugkeren 15.000 euro krijgen als ze teruggaan (aldus Trouw) om hen te helpen bij een nieuwe start. Alleenstaanden krijgen een lager bedrag. Ook mogen vijftig Irakezen eerst een studie volgen aan een hogeschool hier, met hulp van het vluchtelingenfonds UAF, voor ze teruggaan.

 

De opvang van de 200 Irakezen uit het tentenkamp wordt verlengd tot het bezoek van Leers aan Bagdad. In totaal zouden hiernaast nog 1100 mensen in dezelfde positie zitten. Volgens Leers werkt Irak wel mee aan het direct terugsturen van nieuwe asielzoekers!

 

Met dank aan het ANP en Trouw. 

 

Lees hier het bericht van gisteren met o.a. nieuws over Somaliërs

Geen gedwongen terugkeer Irak

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s