Somaliërs verliezen rechtszaak tegen VBL- regime

Update Somaliers + Irakezen (onderaan), 28 augustus 2012

Een deel van de Somalische actievoerders die in juli protesteerden voor de IND in Den Bosch, kreeg vandaag  te horen dat de rechter in Den Bosch het met de minister eens is dat de vluchtelingen in vrijheidsbeperkende locaties (VBL’s) of Asielzoekerscentra (AZC’s) onder ‘VBL-regime’ mogen
verblijven. Hier hebben ze minder rechten en vrijheid dan mensen in de ‘normale’  asielzoekersopvang. Zo moeten ze dagelijks stempelen en mogen de gemeente niet verlaten.

Sommigen zitten al negen maanden onder dit regime terwijl dit oorspronkelijk voor twaalf weken bedoeld is. Ook is dit regime bedoeld voor mensen die bezig zijn met ‘terugkeer’. In dit geval heeft de Raad van State echter  in juli jl gezegd dat uitzetting naar geen enkel gebied in Somalië mogelijk is. Daarom mogen Somaliërs niet in vreemdelingendetentie gezet worden. Blijkbaar vindt deze rechter dat deze andere vrijheidsbeperkende maatregel (art 56) wel opgelegd mag worden.

De uitspraak van vandaag geldt voor de 48 mensen die in AZC Echt en AZC Zweeloo zitten, dagelijks moeten stempelen en de gemeente niet uit mogen. Twee van hen zijn vanmorgen door de politie opgepakt, vertelt woordvoerder Samatar. Dit zou gebeurd zijn omdat ze de gemeente wel uit geweest zijn en niet elke dag gestempeld hebben. Ze zijn inmiddels vrijgelaten en op een station afgezet.

De rechter in Den Haag zal zich nog over eenzelfde zaak van 36 andere Somaliërs buigen. Zij verblijven in AZC Almere, eveneens onder VBL regime.

De Somaliërs die afgelopen week in Ter Apel actievoerden zijn zaterdag aangehouden, naar een politiebureau in Groningen gebracht en later weer naar de VBL Ter Apel. Sommigen, ongeveer vier mensen, waren het daar niet mee eens en zijn vertrokken, richting nergens.

IRAKEES ACTIEKAMP

Irakees kamp zondag van start vlakbij Ter Apel

Rond de twintig Irakezen zijn met toestemming van de burgemeester van Vlagtwedde, in Sellingen, een dorp dat net als Ter Apel onder die gemeente valt, een tentenkamp begonnen achter het stadhuis. Dat mag niet groter worden dan zestig deelnemers. Ze mogen alleen kleine tenten neerzetten.
Ze zeggen hulp nodig te hebben in de vorm van kleine vierpersoonstenten, eten, kookspullen, dekens, matjes en zeil. Ook vragen ze mensen die langskomen de krant mee te nemen met berichten ov er hun actie.
Meer info:

Samatar (woordvoerders Somalië) 06 84 62 4661

Tel nr van Irakeze woordvoerder op verzoek voor de pers te krijgen via

vluchtelingenopstraat@gmail.com.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s