Uitzettingen naar Somalië nu echt van start

Morgen tweede uitzetting naar Somalië gepland

Maandag jl eerste gelukte uitzetting naar Somalië

 

 

Morgen (donderdag 19 september) is een vliegtuig geboekt om een tweede Somaliër gedwongen uit te zetten naar Mogadishu (12 uur Turkish Airlines). De advocaat probeert dit nog tegen te houden via de Europese rechter. Omdat het Europees Hof (EHRM) 5 september liet weten dat Mogadshu ‘niet meer onveilig is’ voor iedereen, is er grote kans dat de uitzetting doorgaat. Deze man nam deel aan het Amsterdamse tentenkamp op de Notweg. Volgende week maandag is er ook een vlucht voor een Somalische vrouw geboekt.

 

 

Maandag jl is een andere Somaliër uitgezet. Hij is nu in Mogadishu met 30 euro op zak en heeft onvoldoende geld om naar zijn familie door te reizen. Deze persoon nam deel aan de tweede tentenkampactie in ter Apel (dec 2011) en zat sindsdien anderhalf jaar in asielcentra onder vrijheidsbeperkend regime (VBL). Twee maanden geleden werd hij aangehouden onderweg naar de ambassade in België.

Eerdere uitzettingen op het nippertje gecanceled

De afgelopen maanden zijn meerdere uitzettingen naar Somalië tegengehouden door juridische stappen. Zo gebood de Europese rechter in een tiental zaken dat tijdelijk niet uitgezet mocht worden zolang niet duidelijk was hoe onveilig Mogadishu was. Nu is het echter veel moeilijker uitstel van vertrek te krijgen gezien de gewijzigde mening van het Europees Hof.
Twee van de rechters van het Hof lieten weten dat ze het niet eens waren met de mening van de meerderheid, zij vinden de situatie nog wel te onveilig. Ook UNHCR, Amnesty International, HRW e.a. (zie bijlage) zijn van mening dat het voor gedwongen terugkeer nog te instabiel en onveilig is.

 

Afspraken tussen Nederland en Somalië over gedwongen terugkeer

Nederland heeft echter een ‘deal’ met de Somalische autoriteiten dat twee personen per maand op een EU-reisdocument (dus geen document van de autoriteiten of ambassade zelf) gedwongen terug kunnen.

Dit werd gisteren na de uitzetting op de Somalische radio ontkend door de Somalische immigratiechef die zegt dat ze niet meewerken aan gedwongen- maar alleen aan vrijwillige terugkeer. De Somaliërs wachten nu op een officiële (zwart op wit) bevestiging van dit standpunt.
BIJLAGEN:

1) Persbericht + (pag  2+ 3): Standpunten van UNHCR, HRW, Amnesty, EHRM

uitzetSomalie2013

2) Antwoorden Teeven (4 sept jl) op Kamervragen Schouw over uitzetten naar Somalie

kamervragenSOMALIEsep2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s