Somalische autoriteiten werken niet mee aan uitzettingen

Hoewel internationale organisaties de situatie in Somalië nog niet veilig genoeg vinden, is Nederland deze week begonnen met het gedwongen uitzetten van uitgeprocedeerde vluchtelingen naar Mogadishu. De uitzettingen zijn gisteren echter weer tijdelijk stopgezet omdat de Somalische autoriteiten niet mee willen werken aan gedwongen terugkeer, zo melden zij op radio Voice of America.

 

Maandag 16 september werd de eerste persoon uitgezet. Volgens zijn vrienden is hij tijdens de vlucht vastgebonden met spalken en waren er twee marechausseemensen bij. Hij is nu in Mogadishu en heeft geen geld om door te reizen naar familie elders in Somalië. Hij nam deel aan het (tweede) tentenkamp in december 2011 in Ter Apel. Sindsdien verbleef hij in een terugkeerlocatie. Twee maanden geleden werd hij opgepakt onderweg naar de ambassade in Brussel.

 

Op 1 oktober staat een vlucht geboekt van een Somalische vrouw. Zij woonde in de Amsterdamse Vluchtflat en nam deel aan het tentenkamp op de Notweg in Amsterdam.

De uitzetting van een andere Amsterdamse Somaliër die voor gisteren geboekt stond, ging op het laatste moment niet door. Vandaag meldde de Dienst Terugkeer en Vertrek aan de advocaat dat de vlucht geannuleerd is omdat nadere evaluatie van operationele aspecten plaatsvindt’. Volgens Yasin, woordvoerder van de Somaliërs, bevestigt dit het bericht dat de Somalische autoriteiten niet mee willen werken aan gedwongen terugkeer, zoals ze dinsdag op de radio meldden. Vanavond besteedt Voice of America hier opnieuw aandacht aan.

 

Volg het nieuws hierover op Facebook: Asielzoeker Somalië

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s