Vluchtelingen op Straat en acties Somaliërs

De zelforganisatie Vluchtelingen op Straat – Refugees on the Street- ontstond in de zomer van 2011 op STIL. In die tijd werden voor het eerst mensen in Utrecht geweigerd bij de daklozenopvang, alleen omdat ze geen verblijfsvergunning hadden. Dakloze vluchtelingen zonder netwerk, voor wie dit de laatste strohalm was, konden nergens meer terecht voor een slaapplek en moesten en moeten soms buiten slapen. Ze wilden daartegen protesteren.

In juli organiseerden ze hun eerste protestactie voor het stadhuis in Utrecht. Ze protesteerden tegen het weigeren van dakloze vluchtelingen tot de nachtopvang en tegen hun gedwongen leven op straat. De burgemeester zei hen dat hij wel wilde helpen hun probleem aan te kaarten bij de minister maar dat Utrecht als stad al erg veel doet en niet meer kan. In augustus vond een vergelijkbaar protest plaats in Rotterdam met medewerking van de Pauluskerk. Ook daar werden vluchtelingen en migranten zonder de juiste papieren geweerd van de daklozenopvang.

Dakloze vluchtelingen uit de grote steden en andere plaatsen, zochten contact met elkaar en organiseerden in september, met hulp van STIL en PRIME, steunorganisaties uit Utrecht en Den Haag, een grote landelijke demonstratie op het Spuiplein in Den Haag, Hier kwamen meer dan 500 vluchtelingen en hun sympathisanten. Ze wezen op de individuele problemen van dakloze vluchtelingen en de problemen voor de samenleving. Organisaties, landgenoten en goedhartige Nederlanders kunnen dit probleem niet meer aan. Veel te veel mensen belanden op straat die geen kant op kunnen en onvoldoende middelen van bestaan hebben. De actie leverde veel publiciteit, steun en contacten op, maar niet zomaar een oplossing.

De vluchtelingen opende een eigen weblog, http://www.vluchtelingenopstraat.blogspot.com en mailadres: vluchtelingenopstraat@gmail.com en hadden in korte tijd 1300 facebookcontacten.

In november zette een groep van de eerste oprichters van de zelforganisatie samen met enkele andere ‘geklinkerde’ (op straat gezette) Somaliërs een tentenkamp op voor het aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel (provincie Groningen). Dit gebeurde nadat een Somaliër in rolstoel, Hanad, op straat gezet was, op een klein landweggetje, met de mededeling dat hij het land moest verlaten. Terwijl hij niet eens wist of hij de bushalte wel kon bereiken, laat staan de bus in komen. Ook is terugkeer naar Somalie niet mogelijk, gezien de onveilige situatie en omdat mensen geen reisdocumenten hebben of kunnen krijgen.

De actievoerders van dit tentenkamp eisten een oplossing voor alle Somaliërs in Nederland. Ze werden echter na een week opgepakt en opgesloten in vreemdelingenbewaring, zogenaamd om hen het land uit te zetten. Na twee weken besloten de rechters van Groningen en Utrecht echter dat ze vrijgelaten moesten worden met een schadevergoeding. De minister was het hier niet mee eens en ging in hoger beroep, Dit beroep trok hij echter in april in (zie elders op de blog) omdat uitzettingen niet realiseerbaar zijn.

In december startte een tweede groep een tentenkamp, ‘met kerst in de kou’, en dit leverde heel veel publiciteit op, tot aan Al Jazeera en BBC toe. Elke dag kregen ze een nieuw aanbod van IND, DT&V, COA en burgemeester maar steeds zeiden ze: we willen een echte oplossing (en) voor iedereen. Uiteindelijk gingen ze na vier dagen onder druk van de kou en bemiddelaars akkoord met een aanbod van de minister waarbij ze een nieuwe procedure kregen onder ‘monitoring’ van vluchtelingenorganisaties en advocaten, Dit gaf twee van de 56 mensen een status, drie anderen zitten nog in een lange procedure, de anderen hebben twee negatieve beschikkingen op zak en verblijven in terugkeercentra, de VBL in Vught en de VBL in ter Apel. Ze beraden zich op nieuwe acties.

In april zijn door de oppositiepartijen vragen gesteld aan de minister (zie elders op deze blog). Enkele dagen later werd bekend dat dit kabinet niet meer in de oude vorm verder gaat. We weten nog niet wat dit betekent maar veel slechter dan het was, kan het volgens ons niet worden.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s